Zkuste podčlánkovou inzerciZkuste podčlánkovou inzerci

Nissan začne v polovině příštího roku produkci nového crossoveru pod hlavičkou dceřiné společnosti Infiniti. Model se bude vyrábět v Anglii a bude mít název Infiniti QX30. K dispozici by zákazníkům měla být také verze hatchback nazvaná Q30, budou mít ale možnost sáhnout i po crossoveru. Ten se začne vyrábět v polovině roku 2015, jak řekl ředitel Infiniti, Andy Palmer.

Továrna v Sunderlandu

V současné době Nissan buduje továrnu na výrobu těchto modelů v Sunderlandu v severovýchodní Anglii. „Plánujeme dodávat Q30 a QX30 z naší továrny v Anglii do celého světa, včetně Spojených států a Číny.“

Přímý konkurent

Podle vyjádření automobilky a dostupných informací by měl být model Q30 přímým konkurentem vozů Audi A3 a BMW řady 1. Ostatně, nejde o žádnou novinku, tento vůz byl představen už ve Frankfurtu v roce 2013. Jeho produkce je zaměřena primárně na Evropu, kde je v současné době po menších kompaktních vozech velká poptávka. Kdy bude představen QC30 zatím nebylo zveřejněno, podle všeho by měl ale být konkurentem pro Audi Q3, BMW X1 a také Mercedes-Benz GLA. Cenová politika ohledně modelů Q30 a QX30 zatím také nebyla zveřejněna, ale podle Palmera by cena měla být srovnatelná s Audi.

Technologická podoba

Tyto modely budou technologicky podobné Mercedesům třídy A a také modelům GLA. „Používáme architekturu Mercedes MFA, stejně jako jejich dvoulitrové benzinové i spalovací motory,“ řekl Palmer minulý týden při příležitosti pořádání Velké Ceny Velké Británie Formule 1. V tomto seriálu se automobilka Infiniti angažuje jako sponzor a dodavatel mistrovské stáje Red Bull Racing.

Vlastní platforma ?

Infiniti sice zvažovalo vybudování vlastní platformy, ale nakonec sáhlo právě po MFA. To Palmer vysvětluje takto: „Když si kupujete dobrý vůz, musí být podvozek tvrdší, zavěšení lepší, a mělo by mít pouze minimální vibrace. A to přesně platforma MFA splňuje.“ Navíc, automobilka používá ve svých vozech motory od Mercedesu, volba MFA je tedy logická.


Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 95.59Kč
Zobrazit formulář pro nákup